Weingut Knewitz
Det er brødrene Bjørn og Tobias, der i dag driver denne ”Weingut” de er 5 generation. Beliggenheden er på en bakketop lige uden for byen Appenheim, i det allernordligste Rheinhessen, med udkig til stort set alle deres marker.
Rent faktisk var denne del af Rheinhessen et koralrev for kun 40 millioner år siden. Det er årsagen til de unikke kalkaflejringer man finder i markerne, en type der er ret unik for Welchbach-dalen, som underområdet hedder. Når man står ved vineriet og kigger rundt, kan man tydeligt se, at dette engang var en bugt i et hav, med roligt vand og dermed masser af sedimentering.
Man dyrker i alt ca. 25 hektar, fordelt med 60% Riesling, 20% Chardonnay, 10% Spätburgunder, og de sidste 10% med Pinot Blanc og andre druer. Markerne har være dyrket økologisk i mange år, og er nu fuldt økologisk certificeret fra og med årgang 2023. I 2022 blev de medlem nummer 200 af VDP-organisationen, og er nu skiftet til deres klassifikationssystem af markerne.
Knewitz stil er for min unik i Tyskland. Der er en gennemgående reduktiv tone, a la krudt eller popkorn, hvordan man nu opfatter det i alle deres vine. Klart tydeligst på vinene på Riesling og Chardonnay. Det er der mange, der forsøger at kopiere i dagens vinverden, men der er ikke mange, som lykkes med det efter min mening.
For mig skal en reduktionstone sidde i vinen, så det på en måde integrer med syren og mineraliteten i vinen, og på den måde giver en stoflighed, som nærmest kan tygges og som i duften minder om et syrligt koncentrat. Deraf en helt unik kompleksitet. De laver vin fra allerøverste hylde på både Riesling, Chardonnay og Pinot Noir. Chardonnay både som stille vin og som Sekt.
Her lidt om hvordan de håndterer deres forskellige druer.
Riesling: Druerne til alle Riesling vine høstes over flere omgange. De knuses let, inden den forholdsvise korte gæringsperiode går i gang, selvfølgelig udelukkende med druernes egne gærceller. De lagrer herefter i de traditionelle neutrale Tyske egefade kaldet ”Halbstück” (600L) Stückfass (1200L) og ”Doppelstück” (2400L)
Chardonnay: Druerne selekteres både i marken og på sorteringsbånd i vineriet. Herefter en skånsom helklase presning, efterfulgt af en gæring udelukkende med naturlige gærceller, efter fulgt af lagring på 228L og 500L brugte og nye fade.
Spätburgunder: Druerne selekteres både i marken og på sorteringsbånd i vineriet. Gæring med naturlige gærceller i åbne fade, herefter en let presning, inden de fyldes på 228 liters egefade, en blanding af brugte og nye fade.
Herunder følger en kort gennemgang af deres vigtigste vine.
”Aus Ersten Lagen” 1G Vine der stammer fra marker beliggende i en enkelt by.
- Appenheim Riesling 1G
Druer fra både unge og gamle vinstokke er brugt til denne vin. Ligeledes er de udvalgt fra stort set alle deres vinmarker ved Appenheim, for at gøre det til en rigtig kommunevin.
- Nieder-Hilbersheim Riesling 1G
Druer fra både unge og gamle vinstokke, fra marker ved byen, er brugt til denne vin. Også her er de udvalgt fra stort set alle deres vinmarker, for at gøre det til en typisk kommune vin med et andet udtryk ned ovenstående. Her kan allerede nørdes lidt.
”Erste lage” 1G Vin fra en mark af ekstra god kvalitet, der ikke er klassificeret som GG.
- Gau-Algesheimer ”Goldberg” Riesling 1G
Goldberg marken er en Sydvest vendt vinmark, og er derfor den varmeste af vinmarkerne. Marken er nabo til Hundertgulden marken og består hovedsageligt af kalkholdig merl. Fyldig som en GG.
”Grosses Gewächs” eller GG.
- ”Steinacker”
Marken i Nieder-Hilbersheim kan føres tilbage til år 1362. Hældningen mod Nordvest og de 245-280 meter over havet, gør det til den køligste mark hos Knewitz. Der løber en jernåre gennem kalklaget og der var minedrift på marken indtil midten af det 19 århundrede. Den klassificerede del af marken er på 12,44 hektar og Knewitz er den eneste der laver GG herfra og dermed var det udelukkende kvaliteten af denne vin, der gjorde at marken blev ophøjet til Grosse Lage.
- ”Hundertgulden”
Marken er den historisk mest berømte mark i Appenheim og er først omtalt i år 1148. Navnet kom dog først til i det 14 århundrede, da den blev solgt for mange hundrede Rhinske gylden, deraf navnet der har hængt ved siden. Hældningen er mod Vestsydvest med en 30-50% hældning. Undergrunden består af 40% ren kalk, med mergel og ler. Jeg får desværre kun 18 fl. I år, derfor indgår den i første omgang kun i smagekassen.
”Aus dem Holz” Dækker over vine på Bourgogne druer lagret på små fade.
- Chardonnay
Fremstillet af de yngste vinstokke på under 25 år, fra markerne ”Eselspfad” i Appenheim og ”St. Laurenzikapelle” i Gau-Algesheimer. Parcellerne er beliggende midt på eller allerøverst på markerne. Undergrunden på de tilplantede parceller består hovedsagelig kalksten flere steder med en rød jernmalms åre i undergrunden.
- Chardonnay ”Reserve”
Druerne hertil kommer udelukkende fra den Nordøst vendte ”Steinacker” mark i Nieder-Hilbersheimer. Det er deres køligste mark, og er en af deres GG marker. Chardonnay parcellerne på marken, er nogen af de mest kalkholdige.
- Spätburgunder
Fra en blanding af unge og gamle vinstokke, på markerne ”Eselspfad” i Appenheim og ”St. Laurenzikapelle” i Gau-Algesheimer. Parcellerne er beliggende midt på eller allerøverst på markerne. Undergrunden på de tilplantede parceller er ren kalksten.
- Ingelheim Spätburgunder 1G
Fra nogle af de ældste parceller beplantet med ”Spätburgunder” man ejer, på i alt 2 marker i Ingelheim. Den første er ”Schlossberg” marken samt en perfekt parcel for Pinot Noir kaldet ”Salzborn. Igen består undergrunden ren kalksten.